Verifică sursa!pagina principală/ educare

Atenție sporităA se evita neapărat

Informare - verifică sursa!

Ce mai înseamnă presa în România?

Cu 13 ziare zilnice încă în print (sursa), dintre care se autopropun la categoria quality şi au nume cu prestigiu doar 4 (Adevărul, EVZ, Jurnalul Naţional, România Liberă), cu tiraje de câteva zeci de mii de exemplare (sursa) şi cifre ale traficului online de ordinul milioanelor (sursa), este un truism, chiar unul eufemistic, să spui că presa din România a intrat într-o nouă etapă.

Mulţi au considerat că trecerea în online a presei a reprezentat o înfrângere, o dovadă a declinului jurnalismului în România. Poate pentru că mulţi şi-au pierdut locurile de muncă din cauza acestei schimbări (sursa).

Câţiva au avut de câştigat, optând dintru început pentru o platformă online, cu o redacţie mai suplă şi costuri mai mici. Hotnews.ro şi ziare.com sunt platforme de tradiţie, de aproape 10 ani pe piaţă, în cazul hotnews, respectiv peste 15 ani la ziare.com. Cele două proiecte au avut o pondere mai mare în conturarea şi informarea opiniei publice chiar şi când presa ieşită din tipar era încă în siguranţă.

Alţi gazetari, mai puţini, s-au adaptat. Sau măcar au încercat. Au acţionat în direcţia descentralizării instituţiilor de presă, înfiinţând noi proiecte jurnalistice. Delazero.ro, riseproject.ro şi casajurnalistului.ro sunt doar câteva exemple. Dar sunt exemplele pozitive.

În stilul înfloritor al jurnalismului agresiv, emoţional, dar şi în stilul mucalit al jurnalismului caragialesc, verificasursa.ro se va dedica în totalitate doar analizei exemplelor negative. Şi, ca mereu în România, am găsit destule.

Îţi vom prezenta o listă, niciodată completă, a site-urilor cu o bogată şi organizată activitate de manipulare şi dezinformare. Aceste pagini web se promovează sub diverse forme, încercând uneori să imite presa reală, alteori înfăţişându-se drept iniţiative ale românilor adevăraţi (dacii).

Dezinformatorii de opinie sunt mult mai creativi decât crezi. Cu toate astea, nu te îndemnăm să nu-i crezi.

Doar verifică sursa.